به گزارش خبرنگار مهر، امام جواد(ع) به عنوان پرچمدار سنگر اسلام با وجود اينكه عمر کوتاهی داشت توانست در دوره ای که فرقه های انحرافي رشد و نمو يافته بود احکام اسلامی را گسترش دهد و امروز بعد از گذشت قرن ها رنگ و بوي مبارزه و نبردهاي تاريخي اين امام بزرگوار در هميشه تاريخ ماندگار شده است.
امام نهم شيعيان حضرت جواد (ع ) در سال 195هجری در مدينه متولد شدند و نام ایشان محمد معروف به جواد و تقی است مادر گراميشان خيزران نام داشتند و ایشان تنها فرزند پسر امام رضا(ع) بودند.
امام محمد تقی (ع ) هنگام شهادت پدر بزرگوارشان 8 ساله بودند که پس از شهادت جانگداز حضرت رضا (ع) در اواخر ماه صفر سال 203هجری به مقام امامت رسیدند.
هراس خلفای بنی عباس از پيشرفت معنوی و نفوذ باطنی امام
خليفه عباسی که همچون ساير خلفای بنی عباس از پيشرفت معنوی و نفوذ باطنی امامان معصوم و گسترش فضايل آنها در بين مردم هراس داشت، سعی کرد امام جواد(ع) را تحت مراقبت خاص خويش قرار دهد.
کارشناس آموزش تبلیغات اسلامی در اين رابطه به خبرنگار مهر می گوید: بنا به متون دینی و دیدگاه های علمای بزرگ اسلام مامون تصمیم داشت جریان امامت را در مقابل خلافت به دست گرفته و نابود کند.
حجت الاسلام عبدالله ابراهیمی می افزاید: مامون نخستين کاری که کرد دخترش ام الفضل را به ازدواج حضرت امام جواد (ع ) درآورد، تا مراقبی دائمی و از درون خانه، برای امام گذاشته باشد و رنجهای دائمی که امام جواد (ع) از ناحيه اين مأمور خانگی دیدند در تاريخ معروف است
.
حجت الاسلام ابراهیمی ابراز می کند: امام جواد(ع) قهرمان نرمش قهرمانانه بودند و در مقابل تقاضای مامون مقاومت نکرده و با دختر او ازدواج کردند.
وی عنوان می کند: امام جواد(ع) از این فرصت استفاده و امامت را آنچنان گسترش دادند که حتی لشگریان مامون هم به امام معتقد شده بودند.
حجت الاسلام ابراهیمی می گوید: از روشهايی که مأمون در مورد حضرت رضا (ع) به کار مي بست، تشکيل مجالس بحث و مناظره بود، مأمون و بعد معتصم عباسی مي خواستند از اين راه به گمان باطل خود امام رضا(ع) را در تنگنا قرار دهند .
وی اظهار می کند: در مورد فرزندشان حضرت جواد (ع ) نيز چنين روشی را به کار بستند به خصوص که در آغاز امامت هنوز سنی از عمر امام جواد (ع) نگذشته بود .
حجت الاسلام ابراهیمی تصریح می کند: مامون نمي دانست که مقام ولايت و امامت که موهبتی الهی است ، بستگی به کمی و زيادی سالهای عمر ندارد.
وی تاکید می کند: حضرت جواد (ع با عمر کوتاه خود و در دوره ای که فرقه های مختلف در ميان مردم رشد و نمو يافته بودند احکام اسلامی را مانند پدران و اجداد بزرگوارش گسترش داده و به تعليم معارف اسلامی پرداختند.
روایات امام جواد(ع) زينت بخش صفحات تاريخ اسلام
زهرا امیری کارشناس امور دینی نيز در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: دوران عمر امام جواد(ع) 25سال و دوره امامتشان 17سال بوده است، اين نوگل باغ ولايت و عصمت گرچه عمر کوتاهی داشتند ولی رنگ و بويشان مشام جانها را بهره مند ساختند .
وی می افزاید: آثار فکری و رواياتی که از آن حضرت نقل شده و مسائلی را که آن امام پاسخ گفته و کلماتی که از آن حضرت بر جای مانده، تا ابد زينت بخش صفحات تاريخ اسلام است .
امیری عنوان می کند: معتصم عباسی از حضرت جواد (ع ) دعوت کرد که از مدينه به بغداد بيايد، امام جواد در ماه محرم سال 220هجری به بغداد وارد شدند.
این کارشناس دینی ابراز می کند: معتصم که عموی ام الفضل همسر امام جواد(ع) بود، با جعفر پسر مأمون و ام الفضل برای قتل آن حضرت همدست شدند .
وی تاکید می کند: علت اين امر اين انديشه شوم بود که مبادا خلافت از بنی عباس به علويان منتقل شود . به همین علت با تحريک ام الفضل به او گفتند تو دختر و برادرزاده خليفه هستی ، و احترامت از هر جهت لازم است اما شوهر تو محمد بن علی الجواد ، به مادر امام هادی(ع) فرزند خود از تو بیشتر احترام می گذارد.
امیری می گوید: اين دو تن آن قدر وسوسه کردند تا ام الفضل تحت تأثير حسادت قرار گرفت و به تحريک و معتصم و جعفر برادرش، تسليم گرديد .
شهادت با انگور سمی
وی می افزاید: آنگاه اين دو فرد جنايتکار سمی کشنده در انگور وارد کردند و به خانه امام فرستاده تا ام الفضل آن را به شوهرش بخوراند .
امیری اظهار می کند: ام الفضل طبق انگور را در برابر امام جواد (ع) گذاشت ، و از انگورها تعريف کرد و حضرت جواد (ع ) را به خوردن انگور وادار و در اين امر اصرار کرد.
وی اذعان می کند: امام جواد (ع ) مقداری از آن انگور را خوردند و به شهادت رسیدند، ایشان مانند جده اش فاطمه زهرا زندگانی کوتاه و عمری سراسر رنج و مظلوميت داشتند و بدخواهان نگذاشتند اين مشعل نورانی نورافشانی کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری حجت الاسلام قائمی می گوید: با وجود همه نیرنگ مامون و درباریانش بعد از شهادت امام رضا(ع) باید مسند علم و ترویج دین برچیده می شد.
حجت الاسلام قائمی می افزاید: ولی امام جواد(ع) با وجود سن کم با تمام توان و همانند پدربزرگوارشان در حوزه ترویج دین و بیان احکام الهی راه را ادامه دادند.
وی عنوان می کند: در بیان کرامات امام جواد(ع) همین یک معجزه کافی است که با وجود سن کم شان در هیچ یک از مناظراتی که مامون برای نفی امامت ترتیب می دادند کم نیاوردند و امامت را بیش از پیش گسترش دادند.
امام جواد(ع) در آخر ماه ذي القعده سال 220هجری به شهادت رسیدند و قبر مطهرشان درکاظمين زيارتگاه شيعيان و دوستداران است .
امام جواد(ع) می فرمایند: دين سرفرازى است، دانش گنج است، سكوت نور است، و نهايت زهد پاكدامنى است و هيچ چيز مثل بدعت دين را از بين نمیبرد، هيچ چيز مثل طمع مرد را تباه نمیكند و بلا به وسيله دعا بر طرف میشود.
------------
گزارش: ملیحه زرین پور
نظر شما